Hallo allemaal, voor het vak 'professionele vaardigheden' op de opleiding communicatie moest ik een blog schrijven over zes vaardigheden die ik al dan niet behaald heb. Ook heb ik een extra vaardigheid toegevoegd: feedback geven en ontvangen. Ik heb per vaardigheid een reflectie geschreven. In deze reflecties heb ik eigen leerdoelen geformuleerd voor mezelf en u kunt hieronder lezen of ik deze behaald heb. Na het lezen van de reflecties per vaardigheid, vindt u in de eindreflectie kort waar ik goed in ben, waar ik me het meest in heb ontwikkeld en wat ik nog te ontwikkelen heb.
Informatievaardigheden
De afgelopen periode heb ik aan mijn mini-scriptie moeten werken. Voor deze scriptie moest ik informatie halen uit bronnen door deskresearch te doen. Ik heb 20 bronnen gebruikt voor mijn scriptie en voordat ik er informatie uit haalde heb ik ze natuurlijk eerst gecheckt op hun betrouwbaarheid.
In periode 1 werden we bij het vak professionele vaardigheden getoetst op onze kennis van de 6 vaardigheden. hier kwamen ook vragen over bronnen in voor.
Als ik informatie zoek, dan zoek ik automatisch op google. Persoonlijk vind ik google erg goed en ik log altijd uit voordat ik begin met zoeken, omdat ik weet dat ze informatie aanpassen voor elk persoon. Hier op de opleiding hebben de docenten allemaal verschillende meningen over google en de meesten raden het af. Ze hebben me andere manieren van zoeken geleerd, zoals het zoeken in databanken.
De volgende keer als ik ga zoeken naar informatie, zal ik proberen om niet gelijk in google te zoeken. Ik wil zien of de docenten gelijk hebben als ze zeggen dat je betere informatie kan vinden via de schoolsite en andere databanken. Dit zal wel moeilijk zijn, want sinds kleins af aan ben ik gewend aan google.
In periode 3 wilde ik kunnen selecteren en verwerken van gevonden informatie en voortdurend evalueren van elke stap in het proces.
Kunnen selecteren en verwerken van informatie en het evalueren van elke stap in het proces ben ik goed in. Maar… ik ben er alleen goed in als ik mijn informatie uit Google haal. Informatie in andere zoekmachines vind ik moeilijk om te selecteren, dus hier ga ik nog mee oefenen. Ik weet nu al dat ik dat moet gaan doen in jaar 2 en in de toekomst zal het ook belangrijk zijn om juiste informatie te vinden. Ik zou zeggen dat ik deze leerdoel wel bereikt heb, omdat ik persoonlijk Google een goede zoekmachine vind. Ik kan ook zoeken via andere databanken, ik weet hoe dat moet, maar Google staat op nummer 1.
Creativiteit
In de afgelopen periode heb ik aan deze vaardigheid gewerkt door creatief te schrijven voor mijn scriptie en door creatief aan de slag te gaan bij het project. Sommige mensen zijn meer creatief dan de andere. Ik hoor bij de andere groep. Ik kan mijn creativiteit niet echt uiten, maar ik kan wel oplossingen bedenken voor een werksituatie of een probleem.
In periode 1 en 2 had ik al veel geoefend met creatieve sessies bij het projectonderwijs. Mijn teamgenoten en ik hadden veel gebrainstormd om oplossingen te bedenken. (bloemenassociatie, onbewuste ideeën, negatief brainstormen).
Er zijn echt honderden verschillende manieren om tot een creatief idee te komen. Er zijn erg veel methodes om een oplossing te bedenken. Soms kan het wat langer duren en soms komt een supergoed idee in een keer in me op. Als ik originele ideeën krijg, dan komen ze bij mij onbewust in me op.
Als we in jaar 2 weer bezig zullen zijn met het bedenken van creatieve oplossingen, dan zal ik proberen om de verschillende creatieve technieken te gebruiken om tot originele ideeën te komen.
In periode 3 was het mijn doel om originele ideeën en oplossingen te kunnen bedenken voor een werksituatie.
Ik vind dat ik mijn leerdoel bereikt heb. Uiteindelijk vind ik altijd wel een oplossing of een idee voor een bepaalde werksituatie. De oplossingen komen onbewust en heel soms bewust in me op. Soms duurt het wat langer tot het in me op komt, maar ik los het wel altijd op.
Gesprekstechnieken
Luisteren, samenvatten en doorvragen zijn erg belangrijke begrippen als het gaat om gesprekstechnieken.
In de afgelopen periode waren gesprekstechnieken heel belangrijk en daarom formuleerde ik voor mijzelf een aantal leerdoel die ik wilde behalen. Ik wilde in staat zijn om tijdens een gesprek te luisteren, samenvatten en doorvragen (LSD). Ook wilde ik met behulp van LSD tot de kern van het gesprek komen. Tot slot wilde ik in staat zijn om interviews af te nemen en relevante vragen te formuleren voor een interview.
Om goed voorbereid te zijn voor gesprekken hebben we bij professionele vaardigheden informatie gekregen over interviews en klantgesprekken. In periode 4 hebben we zelf een klantgesprek moeten voeren met een medestudent. Met de hele klas hebben we gediscussieerd over wat een klantgesprek nou is en wat de tips zijn om professioneel over te komen. Zo moet je bijvoorbeeld nette schoenen dragen, want na de ontmoeting kijkt de klant gelijk naar je schoenen.
Bij het project van periode 3 moest ik een interview afnemen van iemand buiten school. Ik vond het eng, omdat ik nooit een vreemde had geïnterviewd. Ik was wel goed voorbereid dankzij de reader interviewen. In de klas hebben we ook een les gehad over interviewen, we bekeken voorbeelden van goede interviews en van slechte interviews.in een slecht interview laat je iemand bijvoorbeeld niet uitpraten of je toont geen interesse.
Ik maakte een checklist voor het interview die ik moest houden en ik schreef de vragen op papier. De vragen stuurde ik door naar de geïnterviewde zodat deze zich goed kon voorbereiden op het gesprek. Tijdens dit interview moest ik goed naar de geïnterviewde luisteren om door te vragen. In een interview vat je niet samen wat er gezegd wordt, dus dit heb ik niet gedaan.
Ook moest ik bij het project vergaderen. Ik was 2 keer de voorzitter. De voorzitter had de taak om te luisteren naar wat er gezegd werd en om daarna kort samen te vatten per punt. Ik vind het moeilijk om te samenvatten. Heel vaak dwaal ik snel af waardoor ik soms compleet vergeet wat de ander heeft gezegd.
De volgende keer wil ik proberen om niet aan andere dingen te denken als iemand tegen me aan het praten is. Het is erg afleidend en daarom vergeet ik vaak wat iemand heeft gezegd.
De eerste twee leerdoelen heb ik matig behaald, omdat ik het nog steeds moeilijk vind om een gesprek goed te samenvatten. Dit komt omdat ik vaak afgeleid ben tijdens het luisteren. Het is niet zo dat ik niet luister, maar ik weet pas later op de dag waar het gesprek over ging.
Het laatste leerdoel heb ik goed behaald. Ik ben in staat om een interview te regelen met iemand die ik niet ken en ik heb relevante vragen opgesteld voor het interview.
Vergaderen
De afgelopen periode moest ik bij projectonderwijs elke week vergaderen met mijn groepje. Ik was 2 keer de voorzitter en 2 keer de notulist. De andere keren was ik een deelnemer. De voorzitter en notulist hadden de grootste taken. Toen ik voorzitter was moest ik de agenda opstellen en tijdens de vergadering moest ik de de punten bespreken en per punt kort samenvatten wat er besproken werd. Na de vergadering moest ik een actie- en besluitenlijst opstellen.
Toen ik notulist was, moest ik aantekeningen maken van alles wat er gezegd werd tijdens de vergadering. Na de vergadering maakte ik de notulenlijst altijd in orde.
De eerste keer toen ik de voorzitter was, was ik er niet zo goed in. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ik per punt moest samenvatten en ik wist niet wat de term W.v.t.t.k betekende. Nu weet ik dat wel dankzij de feedback van mijn docent. De tweede keer als voorzitter ging dus goed.
Wat ik de volgende keer anders zou kunnen doen, is me beter voorbereiden op een vergadering. Het is belangrijk om professioneel over te komen en om te weten waar ik het daadwerkelijk over ga hebben. Dit ga ik aanpakken door een dag van te voren (als ik voorzitter moet zijn) me goed voor te bereiden op de agendapunten.
Ik wilde in staat zijn om op een doelmatige manier te vergaderen en daarbij de verschillende rollen te kunnen aannemen.
Mijn leerdoel voor vergaderen heb ik voldoende bereikt. Ik heb 7 weken lang vergaderd in periode 4 en ik kan de verschillende rollen aannemen (notulist, deelnemer en voorzitter). Wat ik nog te ontwikkelen heb, is me wat beter voorbereiden op de vergadering.
Rapporteren
De afgelopen periode moest ik een mini-scriptie schrijven die moest voldoen aan de eisen van rapporteren. Omdat we vaak geoefend hebben met het beoordelen van andermans rapporten, waren de rapporteisen geen probleem voor mij.
De regels voor citeren en parafraseren heb ik in de reader nog wel opgezocht. Met de checklist van rapporteren heb ik mijn mini-scriptie gecheckt. Alles zag er goed uit en ik leverde mijn mini-scriptie voor 13 juni in. Ik wacht nu af op de feedback van mijn begeleider.
Ik heb geen problemen met rapporteren, ik weet welke eisen mijn opleiding stelt en ik probeer me daar goed aan te houden. Ik heb mijn leerdoel: goed, structureel en bondig schriftelijk rapporteren behaald.
Presenteren
Bij een presentatie concentreert het publiek zich op de inhoud van het verhaal maar ook op de lichaamstaal. Je boodschap moet ook overkomen en dit hangt af van je stem. Ik wilde in staat zijn om een voorbereide presentatie te geven voor een groep mensen, met een actieve en toch rustige houding.
In de afgelopen periode moest ik voor Engels, met mijn groepje, een persconferentie houden en twee keer een interview voorbereiden. De docent gaf mij bij mijn eerste interview feedback dat ik te eentonig praatte. Ik luisterde naar haar feedback en ik probeerde om wat enthousiaster te praten bij mijn tweede interview. Toen kreeg ik feedback dat ik mezelf had verbeterd en als cijfer kreeg ik een 7.5.
Met mijn SLB –coach heb ik het vaak gehad over presenteren, dat ik het moeilijk vind. Mijn coach gaf me advies om voor de spiegel te oefenen. Tegenwoordig bereid ik me goed voor als ik een presentatie moet geven, omdat dit me echt helpt.
Bij mijn laatste SLB gesprek vertelde ze me dat ik mijn presentatie skills had verbeterd.
De volgende keer ga ik proberen om niet voor de spiegel te oefenen, maar voor een paar mensen, om te zien hoe zij vinden dat ik presenteer en anderen kunnen me altijd tips geven.
Ik heb mijn doelstelling voldoende behaald. Ik bereid mijn presentatie goed voor, waardoor ik niet gestrest raak. Daardoor kan ik met een rustige en toch actieve houding een presentatie geven.
Feedback geven en ontvangen
Het woord feedback hoor ik op de opleiding communicatie letterlijk elke dag. Feedback is onmisbaar als je met anderen moet samenwerken. Voor mezelf had ik geformuleerd dat ik in staat wil zijn om feedback te geven in de ik-vorm en om feedback te ontvangen en de mogelijkheid geven aan mijn gesprekspartner om te reageren.
Feedback geven en ontvangen vind ik belangrijk. Ik moest dit jaar in veel verschillende groepjes werken. Iedereen is anders en doet zijn werk op zijn eigen manier. Ik ben onzeker als ik oprechte feedback moet geven aan een ander. Ik ben bang dat ze denken dat ik ze bekritiseer, maar ik heb alleen maar goede bedoelingen. Iedereen kan zijn gedrag aanpassen om nog beter werk te leveren. Met behulp van feedback kan gedragsverandering optreden, wat ook de bedoeling is.
Toen ik feedback ontving van mijn groepsgenoten had ik goed geprobeerd om er echt naar te luisteren en mijn gedrag aan te passen. Ze zeiden bijvoorbeeld dat ik teveel werk in mijn eentje deed en ik dat ik de anderen ook wat moest laten doen. Ik deed mijn best om het werk eerlijk te verdelen voor de volgende keer. Wat me wel opviel is dat ze niet in de ik-vorm praatten. Bij een volgende vergadering met mijn groepsgenoten zeiden ze dat ik goed naar hun feedback had geluisterd.
Feedback hoeft niet alleen kritiek te zijn, je geeft iemand ook complimenten. Ik en mijn groepsgenoten gaven elkaar altijd positieve en negatieve feedback. Dit deden we tijdens peerassessments bij het project maar we deden het ook tijdens andere vakken en soms via social media.
Ik vind het nog steeds moeilijk om echt eerlijk te zijn, omdat ik bang ben dat ik de ander beledig. Wat ik bij een volgend gesprek over feedback beter zou kunnen doen, is mijn mening eerst opschrijven op papier. Ik wil de volgende keer ook aangeven wat voor effect het gedrag van een ander op mij heeft en ik wil vragen om het gewenste gedrag. Daarna mag mijn gesprekspartner hierop reageren.
Feedback geven in de ik-vorm blijft lastig dus hier moet ik me nog in ontwikkelen. Ik moet niet alleen denken aan andermans gevoelens maar ook aan die van mezelf en durven zeggen wat ik vind.
Feedback ontvangen gaat goed. Ik luister goed naar wat de ander over mijn gedrag zegt en ik probeer me aan te passen aan het gewenste gedrag.
De mogelijkheid geven aan mijn gesprekspartner om te reageren vind ik belangrijk, die ander moet natuurlijk ook zijn mening kwijt. Ik ben bereid om naar de reactie van de ander te luisteren.
Eindreflectie van professionele vaardigheden
Uit al de zes vaardigheden, ligt informatievaardigheid mij het meest.. Ik vind het leuk om informatie te zoeken en om bronnen te controleren op hun betrouwbaarheid. Toen ik mijn miniscriptie schreef moest ik minimaal 5 bronnen gebruiken, maar ik heb er 20 gebruikt. Ik vind het fijn om verschillende informatie uit veel bronnen te halen en om deze informatie met elkaar te vergelijken.
Ik heb mij het meest ontwikkeld in presenteren. In het begin van het jaar vond ik het eng om voor de klas te staan. In groepjes ging het wel goed, maar toen ik in me eentje stond was ik hartstikke nerveus. Dit kwam omdat ik me altijd slecht voorbereidde. Na een gesprek met mijn coach ging ik me voor elke presentatie goed voorbereiden. Het presenteren vind ik niet eng meer, ik doe het graag. Hoe meer ik oefen, hoe beter ik word.
In de vaardigheid feedback geven heb ik nog veel te ontwikkelen. Feedback geven vind ik moeilijk, vooral als het gaat om iemands gedrag die hij kan verbeteren. Ik ben bang dat ik degene beledig. In de toekomst ga ik eraan werken om eerlijke feedback te geven, omdat het nooit als persoonlijke kritiek moet worden opgevat.
Mijn voornemens voor jaar 2 zijn:
- Me ontwikkelen op het gebied van luisteren. Goed gefocust zijn op de persoon die tegen me praat en niet denken aan andere dingen.
- Proberen om op creatieve manieren snel een oplossing te kunnen bedenken.
- Eerlijke feedback geven aan mijn groepsgenoten.
Door Monique (0865816)